Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Tridio C
Productief bvTridio C

...Vertaling beschikbaar.

van Herel Marijn
2007
educatief
vaardigheid
co÷peratief
2
4
vanaf 9 Ó 12j
16' tot 45'
N
oplopend
75,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De spelers werken samen om een 3D-bouwsel te construeren. Elke speler ziet daarbij op zijn kaart een ander zij-aanzicht. Alleen door overleg en deductie kan het centrale bouwsel gevonden worden.

Uitgebreid:

Tridio C is een co÷peratief leerspel waarbij de spelers samen een ruimtelijk probleem proberen op te lossen. Het spel maakt gebruik van de Tridio kubussen en een set platte vierkanten in de drie kleuren van de zijvlakken van de kubussen (netjes geleverd in deze grotere doos). Spelverloop Drie Ó vier leerlingen vormen samen een team. Ze krijgen ieder een zij- of bovenaanzicht op een kaartje. Ze gaan daarmee samen een kubusopstelling maken, waarbij iedere leerling zorgt dat zijn of haar aanzicht past bij de opstelling. De leerlingen zetten om de beurt een kubus neer, maar die moet wel zo geplaatst worden dat de uiteindelijke opstelling met alle aanzichten klopt. Het team overlegt continu hoe de opstelling voor iedereen kloppend gemaakt kan worden. De leerlingen ervaren dat het nodig is om op hun beurt te wachten en gesprekstechnieken toe te passen. Er zijn 4 verschillende rollen die ze kunnen vervullen, zoals die van de spelleider, verdeler, tipgever en de tijdbewaker. Na het vinden van een correcte kubusformatie evalueren de leerlingen samen hoe het proces verliep en bedenken ze hoe het eventueel beter kan verlopen bij het uitvoeren van een volgende opdracht. Commentaar KHBO-Spellenarchief: Het grote speelbord biedt plaats voor alle noodzakelijke onderdelen. Centraal komt geleidelijk aan het te zoeken bouwsel. Elke speler bezit aan zijn kant een ruimte om witte, groene of zwarte vierkantjes te plaatsen die passen bij het zijaanzicht waarop hij uitzicht heeft. Voor elke speler is er een aparte stapel opdrachtkaarten met 16 verschillende oefeningen in stijgende moeilijkheidsgraad. Bij de makkelijke oefeningen wordt met kleuren aangeduid wat je precies vanuit dat standpunt kan zien. Bij de moeilijkste oefeningen geven vraagtekens aan waar je iets moet zien maar je weet niet in welke kleur. De 16 oefeningen zijn zo gekozen dat er niet slechts ÚÚn oplossing mogelijk is. Het spelregelboekje bevat nog enkele varianten om zonder opgavenkaarten te spelen. Dit spel past perfect in contract- of hoekenwerk in de klas. Een aanrader.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15