Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Vlinderslag
Centrum Informatieve SpelenVlinderslag

...

onbekend
2007
educatief

3
30
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
N
eenvoudig
30,00 EUR 
België 
... 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

“VlinderSlag” is een uniek informatief spel rond het thema geweld en agressie voor jongeren van 9 tot 15 jaar. Een doelgroep bij wie het normen- en waardenbesef nog kan (bij)gestuurd worden.

Uitgebreid:

De spelers worden op een speelse en actief communicatieve manier geconfronteerd met verschillende soorten zichtbaar en onzichtbaar geweld, ze leren hoe het bespreekbaar te maken, hun gevoelens te verwoorden en ermee om te gaan. Het spel werd in opdracht van vzw Zinloos Geweld ontwikkeld en geproduceerd door het pluralistische Centrum Informatieve Spelen vzw uit Leuven. Voor de financiering van de productie kreeg vzw Zinloos Geweld de steun van de Vlaamse overheid. Test & lancering Het spel werd in najaar 2006 in verschillende Vlaamse scholen succesvol uitgetest. De interesse vanuit het onderwijs is dan ook groot. Ook de stadsbesturen van Gent, Oostende en Mechelen –Chartersteden tegen geweld- hebben beslist om een pakket speldozen van ‘VlinderSlag’ aan te kopen en te schenken aan hun stedelijke scholen. Het spel richt zich naast scholen overigens ook naar volwassenenvorming en verenigingen. Concept VlinderSlag VlinderSlag biedt jongeren van 9 tot 15 jaar een speelse invalshoek om te praten over geweld, de aanleiding ervan en de gevoelens daarbij. Het spel laat hen van gedachten wisselen over geweld en in het bijzonder over de gevoelens die ze bij geweld ervaren. Het spel besteedt aandacht aan verschillende vormen van geweld: fysiek geweld, psychisch geweld, verbaal geweld… De kern van ‘VlinderSlag’ bestaat uit 15 tekeningen. Iedere tekening beeldt een situatie uit die in meer of mindere mate, of misschien zelf helemaal niets, met geweld heeft te maken. De spelers krijgen de kans om hun gevoelens te uiten, om van gedachten te wisselen over de tekeningen die de spelbegeleider hen voorlegt. Om het gesprek te stimuleren en de spelers de afgebeelde situatie uit een andere invalshoek te laten bekijken, heeft de spelbegeleider per tekening een aantal vragen voor handen die hij aan de spelers kan stellen. Tussen de besprekingen in spelen de deelnemers een kort en eenvoudig kaartspel. ‘VlinderSlag’ wordt gespeeld met 3 tot 30 spelers en neemt 60 tot 90 minuten in beslag. Indien gewenst kan ‘VlinderSlag’ door een speltrainer van het C.I.S. (016/29.74.58) worden begeleid.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15