Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pentago
Mindtwister GamesPentago

Vertaling beschikbaar.

Flodén Tomas
2007
speel op een rij
tactiek
strategie
2
2
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
23,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 2006, USA, Mensa Select, Årets Vuxenspel (Game of the Year 2005 Sweden), Grand Prix du Jouet - Jeu de Stratégie (France)   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elke speelbeurt in Pentago bestaat uit 2 eenvoudige acties: plaats eerst een knikker van de eigen kleur op een vrij vak en draai daarna 1 van de 4 speelborddelen over 90°. Wie vormt als eerste een rij van 5 stenen?

Uitgebreid:

Pentago is al een tijdje op de markt én maakt duidelijk furore! Op elke nieuwe print verschijnen bovenaan steeds meer onderscheidingen. Het is een abstract 'vijf op 'n rij' spel dat niet alleen door de freaks zal gewaardeerd worden. Je vraagt je wellicht af waarin dit spel afwijkt van de klassieke 'vier op 'n rij' en wat het zo aantrekkelijk maakt. Wie het materiaal bekijkt zal dat heel snel doorhebben. Het speelbord bestaat in dit spel niet uit een verticaal bord waarin de spelers om de beurt een schijf schuiven maar uit een heus vlak speelbord dat in vier even grote vierkanten is verdeeld. In elk vierkant is plaats voor 9 knikkers. Clou van de zaak is echter dat deze vierkanten draaibaar zijn gemonteerd. Een beurt bestaat dan ook niet zomaar uit het plaatsen van een eigen knikker op een plaats naar keuze maar ook door het 90° draaien van een van de vierkanten! Pas na deze laatste (verplichte) actie eindigt een beurt en zal wordt meestal een rij van vijf eigen knikkers gevormd! Deze combinatie van twee onwaarschijnlijk eenvoudige spelregels maken het spel groots en diepgaand. Het aantal tactische mogelijkheden is enorm. Alleen wie het overzicht behoudt en 'in gedachten' vlot de verschillende delen kan draaien, zal dit spel vaak winnen. Pentago is snel uitgelegd en speelt erg vlot. Reacties als 'snel nog een keer want nu ga ik me niet laten vangen' zijn vaak gehoord en helemaal niet uit de lucht gegrepen. Natuurlijk zal niet iedereen even enthousiast zijn over dit abstracte bordspel maar toch raden we iedereen aan om het op z'n minst eens uit te proberen. Het is een ervaring die je in geen geval snel zult vergeten! Dit is een prima spel dat we zeker aanraden!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15