Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pentago XL
Mindtwister GamesPentago XL

Vertaling beschikbaar.

Flodén Tomas
2007
speel op een rij
tactiek
strategie
2
4
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
40,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elke speelbeurt in Pentago bestaat uit 2 eenvoudige acties: plaats eerst een knikker van de eigen kleur op een vrij vak en draai daarna 1 van de 8 speelborddelen over 90°. Wie vormt als eerste een rij van 5 stenen?

Uitgebreid:

De originele uitgever van Pentago heeft nu ook een grote luxueuze XL-versie van haar topper op de markt gebracht. Het spel is niet echt 'goedkoop' maar je hebt gelukkig wel kwaliteit in handen. Het zware houten speelbord is meer dan dubbel zo groot als dat van het standaardspel. Er wordt nu op 9 vierkantjes gespeeld i.p.v. de klassieke vier. De spelregels blijven onveranderd t.o.v. het origineel. Nog steeds wordt eerst een eigen knikker op het bord geplaatst en moet daarna één van de acht losse delen 90° gedraaid worden. De winnaar is nog steeds de speler die als eerste vijf knikkers op een rij kan plaatsen. Deze grotere uitvoering voelt jammer genoeg niet zo evenwichtig aan als het basisspel. Zo ervaren we een duidelijk voordeel voor de startspeler. Als je ook nog weet dat het centrale vierkant van het speelbord niet gedraaid kan worden weet je vrij snel dat ook dit detail grote invloed heeft op het spel. Dit spel kan met 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden. In dit laatste geval kan iedereen ofwel apart spelen, ofwel wordt in twee teams gespeeld. Doordat elke speelbeurt grote impact heeft op de configuraties op het bord duiken ook in deze editie heel vaak verrassingen op. Gelukkig heeft Pentago XL dit kenmerk niet verloren waardoor ook in deze versie elke partij heel snel verloopt. Wie op zoek is naar een fraai ogend abstract én uitdagend bordspel voor 2 of meer spelers heeft met deze doos zeker zijn handen vol.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15