Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Qwirkle
Productief bvQwirkle

Vertaling beschikbaar.

McKinley Ross Susan
2008
speel op een rij
combinatie
tactiek
2
4
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N-F-E
eenvoudig
30,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2011, USA & Duitsland, Mensa Select, Parents Choice Gold Award (USA), Games Magazine Best Family Strategy Game   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In Qwirkle proberen de spelers zoveel mogelijk punten te scoren door blokken in rijen en kolommen aan te leggen met ofwel hetzelfde symbool ofwel dezelfde kleur.

Uitgebreid:

Een "Qwirkle" zijn zes blokken van dezelfde kleur maar met zes verschillende vormen of zes blokken van dezelfde vorm met zes verschillende kleuren. De buidel bevat 108 stevige houten blokken; drie series van elk 36 blokken bestaande uit zes kleuren en zes vormen). Bij de start krijgt elke speler zes blokken en probeert daarmee een zo lang mogelijke rij te vormen met eenzelfde kenmerk (dezelfde vorm of kleur). De speler met de langste rij, plaatst zijn blokken centraal op tafel. Vanaf nu probeert elke volgende speler zoveel mogelijk eigen blokken aan te leggen. Alle geplaatste blokjes moeten met minstens n zijde verbonden zijn aan reeds geplaatste blokken. Zo worden reeksen van maximaal zes blokken gevormd. Blokjes die aan een rij (of kolom) worden aangelegd moeten het kenmerk van die rij hebben (cirkels bij cirkels, rood bij rood...). Elk blokje in de rij scoort n punt (de reeds geplaatste blokjes tellen mee en soms kan een nieuw geplaatst blokje zowel in een rij als kolom scoren). Deze punten worden genoteerd en de spelers vult zijn voorraad terug aan tot zes blokken. Wie een een reeks van zes blokken kan vormen, scoort zes extra bonuspunten. Een speler kan ook beslissen om geen blokken te plaatsen. Dan kan hij een aantal blokjes ruilen met nieuwe uit de buidel. Zodra geen blokjes meer in de buidel zitten, eindigt het spel zodra een speler al zijn eigen blokjes heeft geplaatst. De speler met de hoogste score wint het spel. Op het eerste zicht denk je te maken hebben met een variant op Rummikub of Domino. Maar dat is enkel maar een eerste indruk. Wie een aantal partijen gespeeld heeft, ontdekt genoeg strategie om het spel te blijven spelen. Iedereen probeert vanzelfsprekend te vermijden dat de volgende speler een te grote score behaalt. Het inruilen van ongeschikte blokken tegen nieuwe voelt aangenaam aan. Daardoor hebben weinig spelers het gevoel er niet aan te pas te komen. Het materiaal is stevig, de kleuren en symbolen zijn goed te onderscheiden van elkaar en het spel kent een behoorlijke herspeelbaarheidsfactor. Qwirkle mikt op kinderen vanaf 6 jaar, maar ook oudere kinderen (en volwassenen) kunnen best van dit spelconcept genieten.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15