Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Abenteuer auf der Schatzinsel
Die SpiegelburgAbenteuer auf der SchatzinselHaferkamp Kai
2008
vaardigheid
kans
2
4
vanaf 5 ŕ 8j
16' tot 45'
D
eenvoudig
25,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2008, Duitsland, Nominiert für das 'Kinderspiel des Jahres'   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Door figuren te ontdekken op het speelbord kunnen schatten worden verzameld m.b.v. een heel bijzondere schatkist. De verzamelde schatten worden in een tweede fase afgeschoten met een katapult in de boot.

Uitgebreid:

Dit spel werd terecht genomineerd tot Kinderspel van het jaar 2008. Het spel combineert geheugen, snelle reactie en motorische vaardigheden.

Kapitein Sharky en zijn bemanning zijn gestrand op een schatteneiland. Ze moeten ontdekken waar de mogelijke schatten liggen. De schatten moeten via een katapult terug op de piratenboot geschoten worden.

Negen tegels worden in een rooster van 3x3 gelegd binnen een voorzien kader. Deze tegels vormen een schatteneiland waarop kleine figuren getekend staan bij stenen, struiken, bomen, water...

Om de beurt draait een speler een zoekkaartje om. Alle spelers zoeken nu tegelijk naar deze afbeelding. De speler die dit het eerst ziet, roept “schat in zicht!” en wijst de figuur aan op het speelbord. Indien hij het juist heeft aangeduid, verplaatst hij zijn pion 1 tot 6 vakjes (naar keuze).

Komt de pion bij een schatveld terecht, gebeurt er iets heel bijzonders: een speciale schatkist met een gemagnetiseerde kogel wordt boven het schatvakje gehouden. De kogel draait naar één of twee schatten of naar een piratenvlag. Wijst de kogel 1 schat aan, dan krijgt deze speler een parel. Twee schatten brengen twee parels op, een piratenvlag brengt niets op.

Dus, als je naar het speelveld kijkt, zie je een 15-tal schatvelden maar je weet niet wat de kogel zal aanduiden. Van zodra we weten wat de kist aanduidt, wordt dit veld bedekt met een fiche zodat geen twee keer hetzelfde schatveld kan aangedaan worden.

Wanneer alles schatvelden zijn verkend, begint een misschien nog leukere activiteit: de pionnen worden verwijderd en in het midden wordt een katapult geplaatst. Een grote piratenboot wordt aan de rand van het speelbord geplaatst en de spelers proberen nu hun verzamelde parels met behulp van de katapult, in de romp van de boot te mikken. Wie de meeste parels in de boot kan mikken, wint het spel.

Dit is echt een leuk familiespel waarin de kist met de “magneetkogel” heel fascinerend is. Het goed waarnemen van de figuren op het speelbord is een heerlijk reactie element waar jonge kinderen vaak heel sterk in zijn. De spelers vinden het ook heel leuk om hun parels af te schieten met de katapult.

Een aanrader.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15