Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Ubongo: Das Duell
KosmosUbongo: Das Duell

Vertaling beschikbaar.

Rejchtman Grzegorz
2008
puzzel
vaardigheid
2
2
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
D
oplopend
15,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Beide spelers proberen dezelfde puzzel met dezelfde puzzelstukken zo vlug mogelijk op te lossen. Wie daar als eerste in slaagt, scoort 1p. Het spel eindigt zodra een speler 5p heeft.

Uitgebreid:

Elke speller beschikt over een set van 21 puzzelstukken. Daar zitten enkele nieuwe vormen tussen die we nog niet eerder zagen in de andere Ubongo-varianten. De doos bevat twee identieke sets met opdrachtkaarten. Elke kaart is dubbelzijdig en bevat 20 verschillende opgaven. De A-zijde is makkelijker (4 puzzelstukken) dan de B-zijde (5). Iemand gooit de 20-zijdige dobbelsteen. Deze bepaalt welke puzzel beide spelers moeten oplossen. Dit gebeurt gelijktijdig. Dus beide spelers proberen zo vlug mogelijk dezelfde omtrek met dezelfde puzzelstukken op te vullen. Wie hier het eerst in slaagt, scoort en mag zijn pion één plaatsje opschuiven. Wie het eerste 5p scoort, wint het spel. Er wordt nog een variante aangeboden waarbij de speler die reeds 3 of 4p bezit twee opeenvolgende puzzels in dezelfde beurt na elkaar moet oplossen. Hierdoor krijgt de speler die wat achterop staat iets meer ademruimte om zijn enige puzzel op te lossen. Commentaar “Het duel” is een heel toepasselijke titel. Twee spelers gaan duidelijk in duel met elkaar. Duel verwijst ook naar iets dodelijks. Wel deze Ubongo is veruit de moeilijkste uit de reeks. Bij de basisdozen worden puzzels met drie of vier stukken aangeboden. Nog lastiger waren de Extreme-puzzels met zeshoekige vormen. Maar in deze editie liet de auteur zich lekker gaan: puzzels bestaande uit 4 of 5 stukken waarvan een aantal stukken helemaal vreemd zijn! Bovendien moet telkens uit een lijst van 20 opgaven de juiste combinatie van puzzelstukken gekozen worden en dat in duel met je tegenstander wetend dat er slechts één iemand punten kan scoren. Tijdens het spelen ontdekten we tot onze verbazing dat het niet steeds vanzelfsprekend is om een puzzel überhaupt op te lossen. Niets voor niets geeft Kosmos op zijn website de oplossingen voor alle puzzels! De doos bevat genoeg opgaven om te beletten dat je ooit nog zou kunnen herinneren hoe een reeds eerder gemaakte puzzel weer in elkaar zou gezeten hebben. Daardoor is dit spel uitermate geschikt voor de echte liefhebber van abstracte puzzels zonder dat extra gedoe van diamantjes verzamelen en meerderheden in de gaten houden. Puur en zakelijk. Schitterend.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15