Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Le Verger: Jeu de cartes (Boomgaard: Kaartspel)
HabaLe Verger: Jeu de cartes (Boomgaard: Kaartspel)

Vertaling beschikbaar.

Farkaschovsky Anneliese
2009
coöperatief
dobbelsteen
verzamelen
1
6
kleuters
15'
N-F-D-E
eenvoudig
14,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Alle spelers nemen het samen op tegen de raaf. De kinderen moeten de boomgaard (met vier fruitsoorten) leegplukken voordat de raaf 9 velden opschuift. Het spel wordt gestuurd door een dobbelsteen.

Uitgebreid:

Een kaartspel gebaseerd op de klassieker Boomgaard. Heel benieuwd? Het doosje bevat 6 kaarten met mandjes, want nu kan het spel met 6 gespeeld worden. Daarnaast 4x10 kaarten met fruit en 9 kaarten die een weg richting boomgaard tonen. Een dobbelsteen en een houten raaf maken het spelmateriaal compleet. De weg wordt centraal op tafel geplaatst, de 4x10 kaarten fruit komen daar omheen, de raaf start op het eerste kaartje van de weg en elke speler krijgt een mandkaart. Wie dobbelt, krijgt bij één van de vier kleuren een fruitkaart, twee fruitkaarten als hij een mandje dobbelt of moet de raaf één veld verder richting boomgaard plaatsen. Alle spelers winnen als ze alle fruit konden plukken vooraleer de raaf aankomt. Of alle spelers verliezen als de raaf eerder bij de boomgaard aankomt dan de spelers fruit kunnen plukken. Klinkt bekend? Inderdaad. Dit is 100% de klassieker die inmiddels meer dan 20 jaar bestaat. Het spelconcept is niet slecht. Deze uitgave is beduidend goedkoper dan de grote doos en kan makkelijker opgeborgen worden. Het vroegere puzzelsysteem was voor sommige kleuters iets te moeilijk en wordt in deze uitgave sterk vereenvoudigd door een raaf 9 vakjes te laten opschuiven. Maar dat zijn ook de enige voordelen. De mandkaarten mochten best groter geproduceerd worden zodat de verzamelde fruitkaarten de mand zelf niet bedekken en kinderen echt het gevoel krijgen een mand met fruit te bezitten. We zijn wat ontgoocheld omdat we meer hadden verwacht. Onze studenten hebben betere varianten bedacht dan deze remake. Goedkoop en klein, maar niets vernieuwend.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15