Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Onexeno
Penrose PressOnexeno

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Lauzzana Raymond
2008
combinatie
tactiek
speel op een rij
1
7
vanaf 9 à 12j
15'
E
eenvoudig
19,00 EUR 
UK 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Spelers plaatsen om beurt vierkante kaarten (met 0 tot 8 stippen) in een 5x5 raster en proberen de vijfde kaart in een rij, kolom of diagonaal te krijgen om met die 5 kaarten punten te scoren.

Uitgebreid:

Eerste probleem: hoe spreek je dit uit? “One Zeno”.

Tweede probleem: hoe open je dit kleine doosje? Goed proberen...

Binnenin ontdek je 70 verschillende vierkante kaarten waarop alle combinaties getekend staan van 0 tot 8 stippen (op zich een heel interessante opgave om zelf eens te ontdekken).

Elke speler krijgt 5 kaarten. De overige kaarten vormen een verdekte stapel en één kaart wordt open in het midden van de tafel geplaatst.

Bij hun beurt nemen de spelers eerst één extra kaart in de hand en proberen ze één van hun handkaarten zo aan te leggen dat de kaart perfect (zoals bij Domino) aansluit aan zowel kaarten links of rechts, onder of boven of zelfs hoek aan hoek (indien daar kaarten liggen). Het speelveld waarin kaarten mogen geplaatst worden is een denkbeeldig raster van 5x5. Dat ligt bij de start van de partij nog niet vast, maar tijdens het spel wordt dat wel duidelijk.

Wie een vijfde kaart in een rij, kolom of diagonaal kan plaatsen, neemt alle kaarten uit die serie en legt ze voor zich op tafel. Elke kaart heeft een puntenwaarde. Hoe meer stippen er op die kaart staan, hoe meer punten de kaart waard is.

Het spel gaat verder totdat ofwel de voorraad kaarten opgebruikt is ofwel totdat een speler geen handkaarten meer bezit ofwel nadat alle spelers na elkaar passen. Spelers bepalen nu de som van hun verzamelde kaarten en trekken daar het aantal niet gebruikte kaarten van af om de winnaar te bepalen.

Commentaar

Dit kleine zwarte doosje bevat heel functioneel getekende kaarten die tijdens het spelen geen probleem vormen. Onexeno is een goed aanlegspel dat elementen van Domino en vijf-op-een-rij combineert. Tijdens een partij duiken regelmatig situaties op waarbij spelers een positie voorbereiden om straks die ene kaart te kunnen spelen. Helaas maken andere spelers daar soms heel handig gebruik van. Iedereen probeert een vier-op-een-rij situatie te voorkomen omdat de volgende speler dan met de winst gaat lopen.

Onexeno is vlug uitgelegd, speelt heel vlot en doet je soms op het puntje van je stoel zitten. De auteur heeft op zijn website meerdere spelvarianten bedacht met hetzelfde spelmateriaal. Te ontdekken (voor de liefhebber van abstracte aanlegspellen).

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15