Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Zahlenfahnder
Kallmeyer VerlagZahlenfahnder

...Vertaling beschikbaar.

Wittig Reinhold
2009
dobbelsteen
rekenen
strategie
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
D
eenvoudig
25,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Plaats het speciale raster, gooi 4 tot 7 dobbelstenen en probeer zo veel mogelijk gaten op te vullen d.m.v. berekeningen om zoveel mogelijk 4 of 5 stenen van je kleur op een rij te krijgen.

Uitgebreid:

Het speelbord toont een klassiek honderdveld in 10 rijen en 10 kolommen. De getallen staan in putjes gedrukt. Elke speler krijgt een set van 30 speelstenen in zijn kleur. Het doel van het spel is eenvoudig: probeer zoveel mogelijk keer 4 of 5 stenen van je kleur op een rij (horizontaal, verticaal of diagonaal) te plaatsen. Hoe gebeurt dit? De speler aan beurt neemt het doorzichtig plankje waarin 5 gaten geperforeerd zijn en plaatst dit naar eigen inzicht op het speelbord zodat de gaten over getallen liggen die nog niet bezet zijn door speelstenen. Vervolgens gooit hij 4 tot 7 dobbelstenen (afhankelijk van de positie van het raster op het speelbord). Met die dobbelsteenworpen maakt de speler zoveel mogelijk bewerkingen die getallen opleveren die in de vrije openingen zichtbaar zijn. Voor elke bekomen combinatie mag hij een eigen speelsteen in het raster plaatsen. Het spel eindigt zodra iemand 25 eigen stenen kan plaatsen. Elke vier-op-een-rij scoort 2p en elke vijf-op-een-rij scoort 3p. De speler met de hoogste score wint. Er bestaat een interessante variante met de titel "Ziffernsheriffs". In dit duel voor twee spelers probeert de ene speler een weg te vormen van noord naar zuid en zijn tegenspeler forceert een weg van oost naar west. Wie aan de beurt komt, kiest voor een combinatie van dobbelstenen en speelstenen die samen "7" waard zijn. Als je b.v. 5 dobbelstenen wenst te gebruiken, heb je nog 2 speelstenen ter beschikking in deze beurt. Kies je voor slechts 4 dobbelstenen dan kan je 3 speelstenen plaatsen (op voorwaarde dat je een correcte berekening kan maken met de gedobbelde combinaties). Het doorzichtige raster wordt niet gebruikt. Spelers proberen hun speelstenen horizontaal of verticaal met elkaar te verbinden. De auteur voorziet de mogelijkheid om een speelsteen van de andere speler die op een positie ligt die ook voor jezelf heel belangrijk is door het bouwen van een brug over te nemen. Dan kan door voor het betreffende doelgetal drie verschillende berekeningen te bedenken met de gegooide dobbelstenen. Als dat lukt, mag je er een neutraal kleur plaatsen die voor beide spelers toegankelijk is. Dit rekenspel bekoort omdat de spelers effectief constant aan het rekenen zijn in functie van een bepaald doelgetal. Elke bewerking is toegelaten: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en zelfs machten. Er zijn echter twee opmerkingen: Het raster is niet goed ontworpen. Het is 100% doorschijnend zodat je niet makkelijk kan zien waar de openingen zich bevinden. Het had een licht doorschijnend kleurtje moeten hebben zodat de gaten heel duidelijk opvallen (ons archiefexemplaar hebben we lichtjes met schuurpapier bewerkt). Een tweede probleem is de tijd die de speler aan beurt nodig heeft. Als je met 7 dobbelstenen mag gooien, neemt elke speler echt goed zijn tijd om alle mogelijkheden te overlopen. Dat irriteert soms.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15