Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rinks & Lechts (Links is toch waar mijn duim rechts zit?)
999 GamesRinks & Lechts (Links is toch waar mijn duim rechts zit?)

Vertaling beschikbaar.

Staupe Reinhard
2003
kaart
educatief
deductie
2
8
vanaf 9 à 12j
15'
D
eenvoudig
12,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Zeven agenten liggen in een cirkel naast elkaar. Ze kijken naar voor of naar achter. Elke opdrachtkaart geeft 3 opeenvolgende links/rechts- bevelen. Om het vlugst zoeken de spelers naar de juiste 'eindagent'.

Uitgebreid:

Neen, neen, de titel bevat geen typefouten, dit begrijp je het best als je dit spel enkele ronden gespeeld hebt… Amigo heeft dit pareltje van Reinhard Staupe overgenomen en in een vernieuwde uitvoering terug op de markt gebracht. Zeven agentkaarten worden in het midden van de tafel in een cirkel gelegd. Boven elke agent staat een herkenningssymbool afgebeeld. Vier van deze agenten zijn met hun gezicht naar boven getekend, de drie anderen kijken a.h.w. naar beneden. Hierdoor komen ‘links’ en ‘rechts’ niet voor alle agenten overeen met ‘wijzerzin’ en ‘tegenwijzerzin’. Een opdrachtkaart wordt in het midden van de cirkel gelegd. Bovenaan verwijst een herkenningssymbool naar de startagent. Daaronder staan dan drie korte opdrachtjes zoals: ‘4 links, 3 rechts, 1 links’. Alle spelers gaan nu elk in gedachten op zoek naar de gezochte agent. Let wel op: elke agent heeft slechts één juiste linker- of rechterkant! Een fout is snel gemaakt... Wie denkt de gezochte agent te hebben gevonden, duidt deze aan. Toch even controleren of dat inderdaad wel zo is. Je weet maar nooit ‘rinks & lechts’! Deze nieuwe doos bevat 43 opdrachtkaarten. Dit zijn er maar liefst 22 meer dan in het origineel. Toch wordt het spel nog steeds direct beëindigd zodra iemand 6 goede antwoorden kon geven. In de spelregels wordt een extra regeltje vermeld. Is er bij een opdracht onduidelijkheid over wie als eerste het juiste antwoord gaf, dan wordt gesuggereerd om voor de betrokken spelers een korte tussendoor-ronde te spelen waaraan alleen zij mogen deelnemen. De winnaar van die ronde krijgt dan de opdrachtkaart. Ook worden op het einde enkele instapregels vermeld. Zo kan met de allerjongsten alleen met de bovenste opdracht gespeeld worden. Later kan dan als tussenstap met twee opdrachten gespeeld worden om zo uiteindelijk bij de basisversie terecht te komen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15