Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Identik - Beschrijf, teken, evalueer!!
Asmodée éditionsIdentik - Beschrijf, teken, evalueer!!

Vertaling beschikbaar.

Jacobsen William P. & Kohout Amanda A.
2009
vaardigheid
gezellige sfeer
3
8
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
N
eenvoudig
30,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 2010, Duitsland, Nominiert für das 'Spiel des Jahres'   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De 'meester' beschrijft wat de 'kunstenaars' moeten tekenen. Daarna beoordelen de 'critici' de tekeningen a.h.v. een (vooraf onbekend) lijstje met 10 details. Elke aanwezig detail levert beide partijen één punt op.

Uitgebreid:

Deze doos oogt niet alleen mooi maar bevat tevens een subliem 'tekenspel voor allen die niet kunnen tekenen'. Het opzet is even geniaal als de uitvoering. De minimumbezetting om dit teken- en beschrijfspel te kunnen spelen bedraagt 3 spelers. Nergens wordt een maximum vermeld maar als je iedereen evenveel keer 'meester' wil laten zijn dan kan toch niet met te grote groepen gespeeld worden. De doos bevat 120 heel mooie en leuke zwart-wit-tekeningen die elk voorzien zijn van een lijstje met 10 uitgeschreven details. Let op: bekijk de tekeningen niet en lees in geen geval de bijpassende beschrijvingen. Deze voorkennis beïnvloedt namelijk ontegensprekelijk het speelplezier. Om de beurt nemen de spelers de rol van 'meester' op zich. Dit is de speler die de spelronde leidt. Hij neemt een willekeurige tekening en schuift deze in de houder waardoor de lijst met details onzichtbaar wordt. Zodra iedereen voorzien is van papier en potlood begint de belangrijkste fase van het spel. Binnen de zandlopertijd (van anderhalve minuut) beschrijft de 'meester' nu zo nauwkeurig mogelijk deze tekening. Natuurlijk houdt hij deze daarbij voor de 'kunstenaars' verborgen. Iedereen luistert zo goed mogelijk en bouwt naar 'eigen inzicht en vermogen' zijn kunstwerk op. Zodra de tijd stopt mag niet meer getekend worden en nemen de kunstenaars de rol van 'critici' op zich. Ze geven daarvoor eerst hun eigen kunstwerk door aan hun linkerbuur. De 'meester' behoudt zijn rol tijdens deze tweede belangrijke spelfase. Hij haalt de tekening uit de houder en leest nu één na één de aanwezige details voor. Bij elk voorgelezen detail controleren de critici of dit al dan niet voorkomt op het te beoordelen kunstwerk en duiden dit aan in een lijstje. Zodra deze controle is afgewerkt kan indien nodig over twijfelgevallen gestemd worden. Op deze manier scoren de spelers elk een welbepaald aantal punten. Ook de 'meester' scoort. Hij krijgt voor elk detail dat door minstens één kunstenaar werd aangebracht één punt. Hij kan zo dus maximaal 10 punten scoren. Pas nadat deze scores werden bepaald wordt het origineel getoond en kan het naast elk individueel kunstwerk gelegd worden. Wellicht is dit het leukste moment van het spel en zorgt het voor hilarische reacties... 'Identik' is een prachtig spel met een aangenaam en logisch spelverloop. De auteurs zijn er in geslaagd om met dit concept een waardige tegenhanger te bedenken voor Pictionary, Backseat Drawing of andere tekenspellen. Proficiat!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15