Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Farbzwerge
Adlung SpieleFarbzwergeBirlenbach Annette
2010
kaart
combinatie
geheugen
2
6
kleuters
16' tot 45'
F-D-E
eenvoudig
6,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Je vraagt aan de medespelers naar een basiskleur om zo een secundaire kleur te bekomen. Daarna probeer je het juiste kleur te zoeken tussen zes verdekte verfpotten. Kleuren mengen is de boodschap!

Uitgebreid:

Bij dit kaartspel is het thema eigenlijk niet kleuren maar kleuren mengen. De spelers hebben enige notie nodig welke kleuren je bijvoorbeeld nodig hebt om een nieuw kleur te bekomen. Primaire en secundaire kleuren dus. Het kaartspel bevat 13 schilderdwergen, drie emmers met de basiskleuren rood, blauw geel en drie secundaire kleuren oranje, paars en groen. Daarenboven zitten nog eens kaarten met 12 kleine en 24 grote kaboutermutsen in het doosje. Rond een witte dwerg worden de zes verfpotten gelegd. De overige schilderdwergen (= kabouters) worden verdeeld onder de spelers. De kleine kaboutermutsen worden van de grote gescheiden en verdekt in twee stapels in het midden gelegd. Na het bestuderen van de verfpotten worden deze zes kaarten nu ook verdekt gedraaid. De spelers proberen de plaats van die kleuren te onthouden. Elke speler bezit dus over een aantal schilderdwergen (elk 3 kaarten bij 4 spelers). Wie aan de beurt is, neemt een kaboutermuts naar keuze en draait deze om. Nu vraag je aan de medespelers naar de juiste basiskleuren om de kleur om je muts te bekomen. Voorbeeld: Joke neemt een kleine groene kaboutermuts en zegt: “Om deze muts te schilderen vraag ik de gele dwerg aan Mark en de blauwe aan Sofie.” Bij een correct antwoord zoekt de speler naar de juiste verfpot in het midden, in dit voorbeeld dus de pot met de groene verf. Lukt dit dan mag de speler deze muts houden als zegepunt. Bij maken van een fout, zowel bij het aanduiden van een medespeler of bij het foutief inschatten van de verfpotten, wordt de muts op een aflegstapel gelegd. Bij de grote mutsen moeten drie kleuren worden gezocht. De punt van de grote muts is iets lichter gekleurd zodat je vraagt naar wat meer kleur om de punt van je muts volledig te kunnen schilderen. Voorbeeld: de grote muts is paars met een roodachtige punt. Je vraagt aan je medespelers eerst naar rood en blauw en daarna naar een extra rode kleur. Dit is een ‘verdoken’ memory waarbij de spelers leren hoe ze kleuren mengen. Er is een handige mengkaart bijgevoegd die je kan helpen bij het mengen. Er worden een aantal varianten meegegeven om dit spel ook met kleuters te kunnen spelen. Leuk om de kleuren te leren kennen en uiteraard ook te mengen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15