Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Hoogspanning: Uitbreiding Benelux
999 GamesHoogspanning: Uitbreiding Benelux

Vertaling beschikbaar.

Friese Friedemann
2009
simulatie
strategie
tactiek
2
6
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
N
moeilijker
25,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Hoogspanning Benelux komt met een nieuw dubbelzijdig spelbord en een set centrales. Het spel belooft door enkele nieuwe regels een veel kortere speelduur. Het spelmechanisme blijft wel identiek.

Uitgebreid:

Deze uitbreiding brengt weinig nieuws aan het basisspel. Het spelmechanisme zoals in het basisspel blijft behouden, hierdoor hoeft deze niet opnieuw beschreven te worden. Voor meer info over het spelmechanisme zie de recensie van Hoogspanning zelf. Deze versie brengt een nieuw speelbord met aan de ene zijde de Benelux en op de andere zijde midden-Europa. In tegenstelling tot de basisversie zorgt elk speelbord voor enkele specifieke regels die duidelijk omschreven worden in de handleiding (zie verder). Verder steekt er een set nieuwe centrales in de doos die los of gecombineerd kunnen worden met het basisspel gespeeld kunnen worden. In de Benelux valt het op dat de verbindingswegen zeer goedkoop zijn, de grondstoffen royaler aangevuld worden en minder productieve centrales sneller verdwijnen. Dit zorgt volgens de makers voor een vlottere speelbelevenis. Echter ervaar je niet onmiddellijk dat de speeltijd zodanig wordt verkort, maar dat iedereen wel over (te) veel geld beschikt. Zeker als je deze versie dan nog speelt in combinatie met de nieuwe set centrales (die veel interessante groene centrales bezit en meer centrales die extra steden van energie kunnen voorzien). Te veel geld en te veel goede centrales zorgt ervoor dat het veiling mechanisme niet goed werkt en dat schaarste amper voorkomt. Dit maakt het spel minder spannend, tenzij het gevecht om als eerste in Brugge, Gent of Antwerpen te kunnen settelen en minder in Wallonië. Het spelbord van midden-Europa zorgt er enerzijds voor dat twee gebieden geen kerncentrales kunnen kopen (zolang ze geen stad buiten dit gebied hebben gebouwd) en anderzijds dat één gebied goedkoper bioafval kan aankopen. Deze regels zijn een zeer leuke additie, maar zorgen niet voor een grote strategiewijziging, omdat de beperking en het voordeel snel teniet kunnen gedaan worden. Een stad buiten het gebied bouwen kan reeds zeer snel gebeuren. Het gevoel van schaarste die je in de basisversie hebt, komt hier wel beter tot zijn recht, omdat een aantal verbindingswegen terug duurder zijn. Het spel kan gecombineerd worden met het basisspel of volledig los gespeeld worden (met uitzondering van de pionnen en grondstoffen). Grote fanatiekelingen van hoogspanning zullen dit spel zeker een leuke afwisseling vinden, maar zullen het jammer vinden dat de uitzonderingsregels zoals in het spelbord Midden-Europa niet nog meer geïntegreerd worden. Een uitbreiding met meer van deze regels en die een blijvende impact zouden hebben doorheen het spel, zouden weleens de extra twist kunnen zijn die een uitbreiding eigenlijk moet bezitten. Uiteindelijk brengt deze uitbreiding niet veel nieuws onder de horizon en zal je evenzeer plezier beleven met de basisversie dan aan deze uitbreiding. Vooral omdat de nieuwe set centrales een leuke afwisseling vormen met je oude set (ondertussen veel gebruikte) kaarten. Recensie geschreven door Benoît Finet, collega Vives, waarvoor dank.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15