Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Killer Party
Cocktail GamesKiller Party

Vertaling beschikbaar.

Viau Emmanuel & Devillers Céline
2010
vaardigheid
gezellige sfeer
8
50
vanaf 13 à 15j
heel lang
F
moeilijker
10,00 EUR 
Frankrijk 
 
  
Recensie:
Killer Party is een groepsspel dat minstens 3 à 4 uur duurt, maar evengoed een heel weekend in beslag kan nemen. Eén speler moet het spel vooraf organiseren en tijdens het verloop beschikbaar blijven om het spel verder te sturen of om eventuele discussies te beslechten.

Hij stelt een lijst op van alle deelnemers. In deze kolom moet elke speler de persoon die er vlak onder staat, uitschakelen. Bij elke speler kiest de begeleider een welbepaalde opdracht. Deze opdracht en de naam van zijn slachtoffer wordt heel discreet aan alle medespelers meegegeven.

Er zijn opdrachten om b.v. 's avonds te spelen tijdens een diner of een samenzijn. Maar je kan ook opdrachten kiezen die 6 à 7 uur kunnen duren (groot feest of uitstap). En je kan zelfs opdrachten kiezen om tijdens een weekendje uit te spelen.

Daarnaast kan er gekozen worden voor opdrachten die overal kunnen gerealiseerd worden (blauw), of die op een bepaalde locatie moeten gespeeld worden (groen) of die zich in een heel bepaalde omgeving afspelen (oranje).

De begeleider geeft dus elke deelnemende speler zijn of haar opdracht en vertelt heel discreet wie moet uitgeschakeld worden. De spelregels dekken zich heel goed in door heel vaak te herhalen dat dit maar een spel is en dat de uitdrukking "tuer" helemaal niet letterlijk moet genomen worden!

Een paar voorbeelden van opdrachten: Zing samen met je slachtoffer een liedje. Laat je slachtoffer iets uit jouw bord opeten. Doe je slachtoffer geloven dat hij in hondenpoep getrapt heeft. Vraag je slachtoffer naar de naam en het beroep van zijn moeder.

Elk van deze opdrachten wordt keurig (in het Frans) omschreven, ingeleid en van commentaar voorzien. Er zijn 53 verschillende kaarten om uit te kiezen.

Telkens iemand zijn opdracht realiseert, komt hij dit melden aan de begeleider. Ook het slachtoffer komt mee. De dader krijgt de opdrachtkaart van zijn slachtoffer en vraagt wie hij nu moet uitschakelen.

Het spel eindigt als er nog maar één speler in het spel is. Het spel eindigt ook op het afgesproken einduur. In dat geval wint de speler die de meeste medespelers kon uitschakelen.

Jammer dat dit doosje voorlopig nog maar enkel in het Frans beschikbaar is. Als de begeleider echter deze taal goed beheerst, kan hij de spelers wel wat op weg zetten. In dat geval vraagt hij elke deelnemende speler eventjes apart in een zijkamer of zo (Kom eens naar mijn bureau...). Opdrachten goed uitkiezen, aan de juiste persoon geven en zijn slachtoffer goed bepalen, is allemaal heel belangrijk.

Het concept van Killer Party is niet uniek. We zagen het al in "Say What!?" of "Erwischt!" opduiken. In die spellen moet je punten scoren door je medespelers iets te laten doen of zeggen of door zelf iets te doen zonder dat iemand erop reageert. Hier worden spelers effectief uit het spel geëlimineerd. Daardoor is iedereen bijzonder op zijn hoede en moet elke speler zijn opdracht heel creatief plannen. Meteen na de groepsuitleg naar een persoon stappen en vragen om eens aan deze bloem te ruiken, is niet meteen de goede strategie...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15