Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Graffiti: Iedereen tekent, eentje raadt!
999 GamesGraffiti: Iedereen tekent, eentje raadt!

Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Zeimet Jacques
2010
vaardigheid
gezellige sfeer
3
8
vanaf 13 15j
16' tot 45'
D
eenvoudig
31,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2008, Duitsland, Deutschen Lernspielpreis   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Alle spelers tekenen gelijktijdig het woord van de opdrachtkaart. En speler moet achteraf raden wat er getekend werd en wie welke tekening heeft gemaakt. Hij moet ook nog de "mooiste" tekening belonen.

Uitgebreid:

De ondertitel zegt het correct: iedereen tekent en eentje raadt! Voor de start van het spel beslissen de spelers hoeveel ronden ze spelen en welke moeilijkheidsgraad ze kiezen (makkelijk of moeilijk). En speler moet zijn ogen sluiten (of naar buiten gaan). Alle andere spelers krijgen een graffitischerm (zo'n scherm waarop je met een plastic punt lijnen kan tekenen en achteraf door heen- en weerschuiven alles kan wissen). Die ene speler die straks moet raden, mag absoluut zijn ogen niet openen. Hij mag niet zien wat de spelers aan het tekenen zijn. Ik vind het vreemd dat de spelregels niet suggereren om gewoon even de kamer te verlaten. Terwijl die ene speler buiten staat, bekijken alle andere spelers het woord op de eerste opdrachtkaart (200 beschikbaar) en krijgen nu zolang de zandloper gaat, de tijd om dat met hun pen te tekenen. Daarna verzamelt n speler alle schermen, mengt die goed door elkaar en legt die in een willekeurige volgorde op tafel. De "rader" van dienst wordt terug binnen geroepen en neemt plaats aan tafel. Hij bekijkt de kunstwerken en moet op drie vragen een anwtoord geven: 1) Wat is er getekend? 2) Op welk scherm staat de mooiste tekening? 3) Van wie zijn al deze tekeningen? Voor vraag 1 mag de speler drie keer raden. Raadt hij correct na n poging, dan scoort hij 2p (fiches). Raadt hij na de tweede of derde poging, dan scoort hij 1p. Raadt hij niets, dan krijgt of verliest hij niets. Bij vraag 2 mag hij beslissen op basis van originaliteit, meeste details of gewoon het duidelijkst getekend. Hij legt 2p op de tekening van zijn keuze. Vraag 3 is de moeilijkste. Hij moet nu elke tekening terug geven aan de speler waarvan hij denkt dat die de tekenaar was. Voor elk correct vermoeden krijgt hij 1p. Tekenaars die hun eigen tekening niet terugkrijgen, ontvangen ook 1p. De volgende speler komt aan de beurt als "rader". Na het vooraf afgesproken aantal ronden eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel. Commentaar Graffiti is een leuk partyspel en eist zijn plaats op naast een klassieker zoals Pictionary en het recentere Backseat Drawing. De makkelijke woorden zoals asbak, bakker, berenhol, sandwich en douche brengen je in de juiste stemming. Wil je een rondje moeilijkere woorden uitproberen, zet je dan maar schrap: pauze, olielaag, weekend, hondenweer of vrijgezel teken je niet zomaar. Hier moet je al veel creatiever zijn. Tekenaars kunnen punten verdienen door het meest originele of mooiste ontwerp te tekenen, maar evengoed door ervoor te zorgen dat de speler aan beurt hun tekening niet aan hen toekent. Steeds dezelfde stijl gebruiken is dus uitgesloten en dat maakt dit spel verrassend.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15