Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Drollenspel (delen met getallen tot 1000)
Schubi (Mathelli)Drollenspel (delen met getallen tot 1000)

...Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Heuninck Hilde & Heuninck Ronald
2006
educatief
rekenen
2
4
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F-D-E
moeilijker
33,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In het stadspark leren de spelers getallen delen tot 1000. Honden lopen door het park en versperren de weg voor de andere honden door bij het zeggen van het juiste quotiënt een drol achter te laten op de deler.

Uitgebreid:

Een naam die tot de verbeelding spreekt, zeker wanneer je dit spel zal introduceren in de klas. Een speelbord ligt centraal op de tafel. Een prachtig getekend stadspark met tal van kleine weggetjes en kleine groene afgebakende plaatsjes sieren het speelbord. Op de kruispunten van de aardeweggetjes staan grote deeltallen (tot 1000) vermeld. In het midden van elke weg staat een enkelvoudig getal (deler) vermeld. Elke speler bezit plaatst zijn pion, een prachtig houten hondje, op een willekeurig deeltal aan één van de vier ingangen van het park. De deeltallen staan in een donkergroene cirkel en de delers zijn geschreven in een beige vierkantje. Je vraagt je waarschijnlijk af: “Waar blijven de drollen?” Momentje, de - gelukkig geurloze - drollen zijn cruciaal in dit spel. Als je aan de beurt bent, wandelt je hondje naar een volgend kruispunt. Opgepast, twee honden kunnen niet samen op een zelfde kruispunt! Het getal waar je vertrok moet je delen door het getal op de weg. Een van je medespelers kijkt het resultaat na op de bijgeleverde zakrekenmachine. Maak je een fout dan mag de controleur een drol leggen op een weg naar keuze. Is het quotiënt correct, dan laat je een drol achter op het paadje waar je zopas gepasseerd bent. Daar kan nu niemand meer passeren. Dus steeds drollen op de delers en honden op de deeltallen. Zo gaat het spel verder en hoe langer hoe minder paadjes blijven begaanbaar. De speler die het eerst geen kant meer uit kan, verliest het spel. Naast een aantal bruikbare didactische tips rond het delen van getallen, biedt het spelregelboekje ook een aantal tips over het omgaan met een rekenmachine. Dit vind ik een leuk en tof spel waar effectief veel gedeeld wordt. De controle is dikwijls noodzakelijk en maakt deel uit bij het plaatsen van de drollen. Een aanrader vanaf de vijfde klas. Ook als gezinsspel verdient dit spel een kans: het is leuk om iemand te kunnen insluiten... Dit spel speelt het vlotst met vier spelers. Je kan het spel bestellen bij uitgeverij Baert NV, Essenestraat 16, B-1740 Ternat, tel 02 583 56 56 en fax 02-581 02 82.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15